Taxus cuspidata - japaninmarjakuusi

Marjakuusten (Taxus) sukuun kuuluu kahdeksan lajia, jotka ovat ulkomuodoltaan ja ominaisuuksiltaan hyvin paljon toistensa kaltaisia. Kaikki ovat myrkyllisiä, hidaskasvuisia ja pitkäikäisiä havupensaita tai -puita. Marjakuuset ovat kaksikotisia: hedepuut tuottavat siitepölyä, emipuihin taas kehittyvät syksyllä punaiset marjakävyt, joissa marjamainen siemenvaippa eli arillus peittää siemenen miltei kokonaan.

Suomessa kestävin ja ainakin menneellä vuosisadalla yleisimmin istutettu laji on japaninmarjakuusi, joka kasvaa luontaisena itäisessä Aasiassa tuoreissa, runsasravinteisissa havu- ja sekametsissä. Se on kasvutavaltaan yleensä pensasmainen, kookkaimmillaan kuitenkin jopa 15 metrin korkuinen puu, jonka oksat ovat pitkät, laakeat ja ylöspäin kohenevat monien Kaukoidän havupuiden tapaan. Neulasten väri on kelmeämmän vihreä kuin euroopanmarjakuusella.

Japaninmarjakuusen toi Eurooppaan 1860-luvulla skotti Robert Fortune. Euroopanmarjakuusta (Taxus baccata) talvenkestävämpänä siitä tuli suosittu koristekasvi. Mustilaan japaninmarjakuusi saatiin ensi kertaa 1906 siemeninä Keski-Honshulta, Kiin niemimaalta. Nämä marjakuuset kasvavat nyt jo puumaisina tammimetsään virtaavan puron länsipuolella. Myöhemmin on eri puolilla Arboretumia kokeiltu useita muita alkuperiä, jotka kaikki ovat menestyneet euroopanmarjakuusta paremmin.

Suomenkielinen nimi
Japaninmarjakuusi
Heimo
Taxaceae
Suku
Taxus
Laji
cuspidata
Koko
Suomessa täysikokoisena 3–6 m.
Kotipaikka
Japani, Korea, Koillis-Kiina, Venäjän Kaukoitä, Sahalin ja Kuriilit.
Kuvaus
Leveän kartiomainen ainavihanta havupensas, jonka oksat kasvavat laakeina tasoina. Emipensaissa marjamaiset kävyt. Myrkyllinen.
Kasvupaikka
Puolivarjo–varjo, runsasravinteinen, tuore, runsashumuksinen.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–V.
Ryhmittely
Havupuut