Rhododendron × fraseri - kevätatsalea

Taimistoviljelijä George Fraser muutti 1800-luvun lopulla Skotlannista Kanadaan ja osti Vancouverin saarelta noin 100 hehtaaria metsää, jonne hän raivasi tilaa taimiviljelmilleen. Fraser teki risteytyksiä monilla kasvisuvuilla alppiruusujen lisäksi.

Fraserin ensimmäinen alppiruusuristeytys oli pientä sattuman kauppaa. Hän oli tilannut Nova Scotiasta karpalontaimia ja niiden joukossa oli ylimääräisenä rikkaruohona pieni kanadanatsalean (R. canadense) taimi. Hän istutti sen ja 15 vuotta myöhemmin, kun se kukki ensimmäistä kertaa, hän pölytti sitä japaninatsalean (R. molle subsp. japonicum) siitepölyllä. Fraser lähetti risteytyksestä kasvaneita nupullisia taimia Arnold Arboretumiin Bostoniin ja Lontooseen Kew Gardensiin. Toisistaan riippumatta molemmissa paikoissa risteymälle annettiin nimi Rhododendron × fraseri. Rekisteriin kevätatsalea on viety nimellä Fraseri-ryhmä.

Mustilassa kevätatsalea on kasvanut ainakin 1950-luvulta lähtien. Pienehkö pensas on ensi silmäyksellä kuin kookkaampi versio kanadanatsaleasta. Se kukkii vuosittain runsain kukin toukokuun lopulla hieman kanadanatsalean jälkeen, mutta ennen useimpia muita atsaleoja. Punavioletit tuoksuttomat kukat ovat kanadanatsaleaa muistuttavalla tavalla orkideamaiset mutta kookkaammat.

Suomenkielinen nimi
Kevätatsalea
Heimo
Ericaceae
Suku
Rhododendron
Ryhmä
× fraseri
Koko
Noin 1 m.
Alkuperä
Kanadalaisen George Fraserin risteytys R. canadense × R. molle subsp. japonicum (1912).
Kuvaus
Kesävihanta atsalealajike, jolla on punavioletit kukat ja niiden yläterälehdissä tummempaa kuviointia.
Kasvupaikka
Aurinko–varjo, vähä–keskiravinteinen, hapan, tuore–kostea, kukkii runsaammin aurinkoisella tai puolivarjoisella paikalla kuin varjossa.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–V.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
rhododendron_fraserii_jreinikainen.jpg