Cercidiphyllum japonicum - (pikkulehti)katsura

Katsura on kotiseutunsa Japanin metsätalouspuita ja kasvaa siellä jopa 30 metrin korkuiseksi. Euroopassa se jää huomattavasti pienemmäksi puuksi tai suureksi pensaaksi.

Katsuran lehdet ovat miltei pyöreitä, nyhälaitaisia, ja asettuneet oksille säännöllisiin kulmiin. Tästä syntyy katsuralle omintakeinen kaunis kasvutapa, joka on tehnyt siitä yhden arvostetuimmista koristepuista, vaikkei sillä ole näyttäviä kukkia tai hedelmiä. Syksyllä lehdet saavat valkoisesta punaisen eri sävyihin vaihtelevan, mutta pääasiassa keltaisen syysvärin. Maahan varisseista lehdistä leviää imelä tuoksu, jota on verrattu piparkakkuihin, poltettuun sokeriin ja vaniljaan.

Katsuraa on viljelty Suomessa harvinaisena jo vuosikymmenien ajan. Se on Suomessa usein alkuperältään tuntematonta keskieurooppalaista taimistokantaa, joka saattaa kylminä talvina paleltua eteläisimmässäkin Suomessa. Toisaalta Göteborgin kasvitieteellisessä puutarhassa kasvavaa luonnonkantaa on viljelty menestyksellä Oulussa asti. Näyttääkin siltä, että riittävän kylmiltä seuduilta kerätty alkuperä menestyy olennaisesti paremmin, ja olisi hyvin käyttökelpoinen koristepuu Etelä- ja Keski-Suomessa.

Katsura on vaatelias lehtometsien puu, joka hyvin menestyäkseen vaatii syvämultaista, routimatonta maata, joka ei saisi todella kuivua kertaakaan kesän aikana. Katsura tulee toimeen myös kuivemmalla paikalla, mutta jää tällöin pensaaksi. Valoisuuden suhteen se ei ole yhtä vaatelias, vaan sietää kevyttä varjoa. Muun puuston tai rakennusten suojassa sen varhain puhkeavat lehdet ovat paremmin suojassa keväthalloilta.

Suomenkielinen nimi
(Pikkulehti)katsura
Heimo
Cercidiphyllaceae
Suku
Cercidiphyllum
Laji
japonicum
Koko
2–12 m puu tai pensas.
Kotipaikka
Japani, Länsi-Kiina.
Kuvaus
Pyöreitten lehtien ja kauniin lehtiasentonsa ja kasvutapansa johdosta arvostettu pieni koristepuu. Kaksikotinen. Lehdet ovat puhjetessaan punaiset, kesällä vihreät. Syysväri vaihtelee lähes valkoisesta keltaisen ja oranssin eri sävyjen kautta violettiin. Maahan karisseista lehdistä leviää imelä tuoksu.
Kasvupaikka
Auringossa tai puolivarjossa, tuoreessa tai kosteassa, ravinteikkaassa maaperässä. Paras kasvupaikka on syvämultainen maa, joka ei saisi kuivua kesällä.
Menestyminen
Vyöhykkeet I (II–IV). Alkuperien välillä on kestävyyseroja.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
cercidiphyllum_japonicum_yk_goteborg_jreinikainen.jpg
cercidiphyllum_japonicum_kumpula_jsaarinen.jpg