Rhododendron viscosum - tuoksuatsalea

Tuoksuatsalea on kesävihanta, monimuotoinen atsalealaji, joka useimpien sukulaistensa tapaan on kotoisin Pohjois-Amerikasta. Luontainen levinneisyys sijoittuu Yhdysvaltain itäosiin ulottuen Mainen osavaltiosta Teksasiin. Pohjoisimmat alkuperät näyttävät menestyvän hyvin myös Etelä-Suomessa. Tuoksuatsalea kasvaa luontaisena kosteissa kuusimetsissä ja soitten liepeillä. Amerikassa sitä kutsutaankin suoatsaleaksi.

Pensaat kasvavat luonnossa jopa kolmemetrisiksi, mutta jäävät Suomessa pienemmiksi. Kukat ovat torvimaisia, valkeita tai joskus vaaleanpunaisia. Tuoksuatsalean kukinta-aika on myöhäinen, Suomessa vasta heinäkuussa, ja tuoksuatsalea onkin oiva työväline atsaleojen kukintasesongin pidentämiseen. Kukat jäävät osittain lehdistön peittoon, mutta ne ovat kesäisessä Tuijalaaksossa vahvasti läsnä levittäessä ilmaan lempeää tuoksuaan, joka on sävyltään hyvin toisenlainen kuin tutumpien atsaleojen väkevä aromi.

Suomenkielinen nimi
Tuoksuatsalea
Heimo
Ericaceae
Suku
Rhododendron
Laji
viscosum
Koko
1–2 metriä.
Kotipaikka
Pohjois-Amerikan itäosat Uudesta-Englannista Teksasiin.
Kuvaus
Kaljulehtinen, jopa 3-metrinen, juurivesoja kehittävä pensas. Kosteat havumetsät ovat sen tavanomaisia kasvupaikkoja. Valkoiset-vaaleanpunaiset, torvimaiset, tuoksuvat kukat puhkeavat lehtien jälkeen ja peittyvät valitettavasti niiden piiloon.
Kasvupaikka
Aurinkoinen, puolivarjoinen tai varjoinen, keski- tai runsasravinteinen, tuore tai kostea kasvupaikka.
Menestyminen
Vyöhykkeet I-II (III).
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
rhododendron_viscosum_kristiantheqvist.jpg
Location