Rhododendron prinophyllum - rusoatsalea

Tämä ihastuttava atsalea on yksi kestävimmistä Pohjois-Amerikan itäosien luonnonvaraisista atsalealajeista. Rusoatsaleasta käytettiin aiemmin meilläkin tieteellistä nimeä R. roseum, josta suomalainen nimi on johdettu.

Rusoatsalea kukkii lehtien puhjetessa siroin, tuoksuvin, vaaleanpunaisin tai valkoisin kukin. Niin kuin muutkin luonnonatsaleat, rusoatsalea on edukseen omassa rauhassaan luonnonmukaisessa ympäristössä, ei kookaskukkaisten jalosteiden joukossa.

Rhododendron canescens, helluntaiatsalea (R. periclymenoides) ja rusoatsalea ovat niin toistensa kaltaisia, ettei niiden erottaminen ole helppoa. Näistä kolmesta rusoatsalean luontainen levinneisyys on kuitenkin pohjoisin ulottuen Kanadan itäosiin. Rusoatsalean erottaa helluntaiatseleasta lähinnä vain pitkien kukkaperien ja suhteessa lyhyemmän kukkatorven perusteella.

Rusoatsalea tuotiin todennäköisesti Eurooppaan jo ennen vuotta 1812, jolloin se sai nimen Azalea rosea. Tuoksuvien kukkiensa ja erittäin hyvän talvenkestävyyden takia lajia on paljon käytetty jalostustyössä.

Suomenkielinen nimi
Rusoatsalea
Heimo
Ericaceae
Suku
Rhododendron
Laji
prinophyllum
Koko
0,5–1,2 m. Luonnossa kookkaampi.
Kotipaikka
Pohjois-Amerikan itäosat.
Kuvaus
Kesävihanta pensas, joka kukkii vaaleanpunaisin, tuoksuvin kukin kesäkuun alussa.
Kasvupaikka
Hapan, ilmava ja turvepitoinen kasvualusta, joka ei saa kuivua. Tuulensuojainen ja puolivarjoisa kasvupaikka suojapuuston alla.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–II (III).
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
rhododendron_prinophyllum_kristiantheqvist.jpg
Location