Rhododendron periclymenoides - helluntaiatsalea

Helluntaiatsalea kukkii helluntain tienoilla toukokuun lopulla lehtien puhjetessa. Sen vaaleanpunaiset, pitkätorviset ja -heteiset kukat tuoksuvat hienon sitruunaisesti. Kotiseudullaan Pohjois-Amerikassa laji viihtyy hyvinkin varjoisilla paikoilla tammi- ja pyökkimetsissä Appalakkien rinteillä. Viileän kesän ilmastossa, kuten meillä, sen kuitenkin kerrotaan sietävän hyvin myös avoimia kasvupaikkoja.

Pohjois-Amerikassa kasvaa luontaisena useita kesävihantia atsalealajeja, jotka muistuttavat läheisesti toisiaan. Usein lajit vielä risteytyvät keskenään ja voikin olla vaikea tunnistaa, mihin lajiin luonnonvaraisia pensaita tulisi sijoittaa. Helluntaiatsalean kerrotaan eroavan lähimmästä sukulaisestaan R. canescens-lajista siten, että sen kukissa on ohutta nukkaa mutta ei tahmeita ja pidempiä, jouhimaisia karvoja kuten viimemainitulla. Helluntaiatsalean sirot, raikkaasti tuoksuvat kukat tuovat mieleen köynnöskuusaman (Lonicera periclymenum) ja pääsevät oikeuksiinsa luonnonmukaisessa ympäristössä, etäällä isokukkaisista jalosteista.

Suomenkielinen nimi
Helluntaiatsalea
Heimo
Ericaceae
Suku
Rhododendron
Laji
periclymenoides
Koko
2–3-metrinen pensas, Suomessa alle 2 metriä.
Kotipaikka
Appalakkien vuoristo Itä-Yhdysvalloissa.
Kuvaus
Kesävihanta tiheäoksainen atsalea, joka kukkii toukokuussa vaaleanpunaisin kukin. Vuorottaiset soikeat lehdet muodostavat ryppään versojen kärkiin. Syysväri keltainen.
Kasvupaikka
Hapan, ilmava ja turvepitoinen kasvualusta, joka ei saa kuivua. Tuulensuojainen ja valoisa tai puolivarjoisa kasvupaikka suojapuuston alla.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–II.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat