Rhododendron mucronulatum - koreanalppiruusu

Koreanalppiruusu kuuluu niin kutsuttuihin lepidootteihin eli suomullisiin alppiruusuihin, jotka ovat usein pienilehtisiä ja varpumaisia kasveja tai matalia pensaita. Se on Korean vuoristometsien yleisimpiä pensaita ja kasvaa usein kuningasatsalean (R. schlippenbachii) seurassa valoisissa mänty- ja tammimetsissä sekä puurajan yläpuolisissa pensaikoissa. Kukkiessaan varhaiskeväällä nämä pensaat verhoavat nuo maastot violetin ja vaaleanpunaisen eri sävyihin. Koreanalppiruusun kukat ovat pieniä, väriltään yleensä violetteja tai ruusunpunaisia, ja puhkeavat versojen päihin pieniksi ryhmiksi.

Koreanalppiruusua kutsutaan joskus myös koreanatsaleaksi, koska se yleensä varistaa kaikki lehtensä talveksi. Se on kuitenkin aito alppiruusu, lähisukulainen dahurianalppiruusun (R. dauricum) kanssa. Suomessa kasvavat venäläisistä ja koilliskiinalaisista luonnonkeruusiemenistä kasvatetut koreanalppiruusut näyttävät jonkinasteisilta korean- ja dahurianalppiruusun välimuodoilta osittain ainavihantine, tuoksuvine lehtineen. Täysin tyypillisen näköisiä koreanalppiruusuja istutettiin Mustilaan vasta 2011. Pensaitten alkuperä on Taebaeksan-niminen vuori Etelä-Koreassa.

Suomenkielinen nimi
Koreanalppiruusu
Heimo
Ericaceae
Suku
Rhododendron
Laji
mucronulatum
Koko
1–2 m pensas.
Kotipaikka
Korea ja Koillis-Kiina sekä Vladivostokin ympäristö.
Kuvaus
Kesävihanta alppiruusu, jonka lehdet ovat kiilamaiset ja yleensä tuoksuttomat. Pensas kukkii toukokuun alussa lehdettömänä violetein tai ruusunpunaisin, 2,5–5 cm läpimittaisin kukin, jotka ovat pieninä ryhminä versojen päissä.
Kasvupaikka
Aurinkoinen tai puolivarjoinen, keski- tai runsasravinteinen, hapan, runsashiekkainen turve- tai metsämaa.
Menestyminen
Vyöhykkeet (I–III). Nuorena arka, mutta isompana kestävä jos alkuperä on meille sopiva.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
rhododendron_mucronulatum_var_chejuense_kristiantheqvist.jpg