Rhododendron diversipilosum - japaninpursu

Pursut (Ledum) saivat olla omana sukunaan yli 200 vuotta, aina Linnén ajoilta alkaen, kunnes ne molekyylisystematiikan tutkimuksiin perustuen 1990 yhdistettiin alppiruusujen Rhododendron-sukuun. Pursujen läheistä sukulaisuutta alppiruusujen kanssa todistavat monet onnistuneet risteytykset pursujen ja alppiruusujen välillä.

Japanissa ja Sahalinin saarilla kasvaa japaninpursu (R. diversipilosum). Se muistuttaa suopursua, kukat ovat samannäköiset ja -kokoiset, mutta sen lehdet ovat leveämmät ja kookkaammat ja se on voimakaskasvuisempi. Japaninpursu eroaa muista pursulajeista jonkin verran suippokärkisemmistä lehdistään, joiden alapintaa peittää tiheä kerros lyhyitä, valkoisia karvoja. Lehtisuonilla on lisäksi pitkiä, karkeita, ruskeita karvoja.

Japaninpursulla on ominainen ryytimäinen tuoksunsa, joka muistuttaa suopursun tuoksua. Mustilan pensaat on saatu Helsingin yliopiston siemenkeruumatkalta Hokkaidolta 1993.

Suomenkielinen nimi
Japaninpursu
Heimo
Ericaceae
Suku
Rhododendron
Laji
diversipilosum
Koko
0,5–1 m.
Kotipaikka
Itä-Aasia.
Kuvaus
Ainavihanta pieni pensas. Valkoiset kukat pyöreässä kukinnossa kuten suopursulla, mutta lehdet ovat leveämmät ja alta lyhyiden valkoisten ja pitkien ruskeiden karvojen peittämät. Lehdet tuoksuvat.
Kasvupaikka
Aurinkoisesta varjoisaan, keski- tai runsasravinteinen, tuore, ilmava ja hapan kasvualusta.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–III, luultavasti menestyy pohjoisempanakin ainakin lumisuojan turvin.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
rhododendron_diversipilosum_kristiantheqvist.jpg
Location