Rhododendron canadense - kanadanatsalea

Kanadanatsalea on vaatimaton pieni pensas, joka sopeutuu hyvin Suomen ilmastoon, onhan se levinneisyydeltään maailman pohjoisin atsalea. Se kasvaa Pohjois-Amerikassa ja selviytyy jopa Kanadan itäosien puoliarktisessa havumetsävyöhykkeessä Labradorin niemimaalla.

Kanadanatsalean löytää varsinkin luontaisen alueensa eteläosissa soilta ja purojen varsilta. Pohjoisempana se viihtyy myös kuivemmilla kasvupaikoilla. Se voi muodostaa soisilla kasvupaikoillaan meikäläisen suopursun tapaan metrin korkuiseksi kasvavaa yhtenäistä tiheikköä. Kanadanatsalea kukkii ennen muita atsaleoja lehdettömänä violetein tai joskus harvemmin valkoisin, pienin mutta siroin kukin. Kukinta-aikaan tuollainen tiheikkö voi olla sykähdyttävä näky muuten melko yksitoikkoisessa pohjoisessa havumetsässä.

Kanadanatsaleaa soveltuisi Suomessakin käytettäväksi kosteiden, jopa ajoittaisen märkyyden vaivaamien kasvupaikkojen massaistutuksiin, sekä luonnontilaisen kaltaisiin ympäristöihin, joissa sen jalostettuja atsaleoja pienemmät kukat ovat edukseen.

Suomenkielinen nimi
Kanadanatsalea
Heimo
Ericaceae
Suku
Rhododendron
Laji
canadense
Koko
0,5–1,2 m pensas.
Kotipaikka
Pohjois-Amerikan itäosat.
Kuvaus
Kesävihanta, pystykasvuinen ja tiheäoksainen pensas. Leviää juurivesoista hitaasti.
Kasvupaikka
Aurinko–varjo, vähä- tai runsasravinteinen, hapan, tuore, jopa märkä kasvualusta.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–V(VI).
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
rhododendron_canadense_ojussila.jpg