Rhododendron - alppiruusu 'Tiuku' (R. catawbiense var. compactum × williamsianum)

Alppiruusuharvinaisuuksien joukossa tämä risteymä on eräs hienoimpia ja samalla vähiten tunnettuja. Atsalearinteessä lehtikuusimetsän kätköissä kasvanut alkuperäinen pensas on hautautunut rehevän kasvillisuuden alle. Onneksi sitä ajoissa pistokaslisättiin ja taimia istutettiin hautojen lähelle, jossa ne yhä hyvin viihtyvät. Kauniin pyöreät pensaat ovat pysytelleet talvet lumen suojissa ja kukkineet lähes joka vuosi vaaleanpunaisin, kellomaisin kukin toukokuun lopulla, ennen useimpia muita isokukkaisia alppiruusuja. Lehdet ovat melko pyöreät ja keväällä puhjetessaan punertavat, kuten tälle risteymälle kuuluukin.

Risteymä otettiin solukkolisäykseen MTT:llä Laukaalle, ja laskettiin myyntiin vuonna 2013 lajikenimellä 'Tiuku'.

Toinen risteymän vanhemmista, kiinalainen kelloalppiruusu (R. williamsianum) on Suomen oloissa arka, mutta maailmalla sitä on paljon käytetty jalostuksessa kellomaisten kukkiensa, pyöreiden lehtiensä ja matalan kasvutapansa vuoksi. Virginianalppiruusu (R. catawbiense) on tuonut Mustilassa kasvavaan risteymään talvenkestävyyttä. Samoista vanhemmista ovat syntyneet lajikkeet 'Boccia', 'Minas Grand Pre' ja 'Vater Böhlje', joista kahta viime mainittua kasvatetaan myös Suomessa. 

 

Suomenkielinen nimi
Alppiruusuristeymä
Heimo
Ericaceae
Suku
Rhododendron
Laji
(catawbiense var. compactum × williamsianum)
Lajike
'Tiuku'
Koko
40–70 cm pensas.
Alkuperä
Puutarharisteymä, joka on ensimmäisen kerran tehty Saksassa.
Kuvaus
Siro, pyöreähkölehtinen hieman harva, korkea ja laakea alppiruusu. Pensaan kokoon nähden melko suuret, kellomaiset, vaaleanpunaiset kukat.
Kasvupaikka
Puolivarjo–varjo, keski–runsasravinteinen, tuore. Lumisuoja parantaa kukkasilmujen talvehtimista.
Menestyminen
Vyöhykkeet (I–III) lumisuojasta riippuen.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
Location