Rhododendron - alppiruusu 'P. M. A. Tigerstedt'

'P. M. A. Tigerstedt' on nimetty professori Peter M. A. Tigerstedtin mukaan, joka johti alppiruusujen ja atsaleojen jalostusohjelmaa Helsingin yliopistossa yhteistyössä Arboretum Mustilan kanssa 1973–2000. USA:n ja Kanadan markkinoille vietynä lajikkeelle annettiin nimi 'Peter Tigerstedt'.

Lajikkeen emona on ollut mustilanalppiruusu (R. brachycarpum var. tigerstedtii) ja pölyttäjänä valkokukkainen muoto virginianalppiruususta (R. catawbiense var. album 'Glass'). Valkoisen kukan yläterälehdellä on suuri tummanvioletti laikku ja kukinnot ovat silmiinpistävän näyttäviä kesäkuussa.

'P. M. A. Tigerstedt' on erittäin kestävä ja sietää hyvin erilaisia olosuhteita, jopa kuivuutta jonkin verran. Se kasvaa kymmenessä vuodessa reilun 1,5 metrin korkuiseksi. Varjossa siitä tulee helposti harottava pensas, mutta valoisammalla paikalla se kasvaa sopusuhtaisemmaksi, leveäksi ja korkeaksi pensaaksi. 

Suomenkielinen nimi
Alppiruusu
Heimo
Ericaceae
Suku
Rhododendron
Lajike
'P. M. A. Tigerstedt'
Koko
1,5–2 m pensas.
Alkuperä
Alppiruusujen ja atsaleojen jalostusohjelmat, Helsingin yliopisto yhteistyössä Arboretum Mustilan kanssa 1973–2000. Ohjelmien johtajana toimi P. M. A. Tigerstedt. Lajikkeen risteyttäjä: Marjatta Uosukainen (1974).
Kuvaus
Suureksi kasvava, jonkin verran harottava pensas, jolla on valkoiset kukat ja niissä suuri tummanvioletti laikku.
Kasvupaikka
Puolivarjo–varjo, vähä- tai keskiravinteinen, hapan, kostea. Kukkii runsaammin ja kasvaa sopusuhtaisemmaksi pensaaksi puolivarjoisalla paikalla.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–V.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
rhododendron_pma_tigerstedt_kristiantheqvist.jpg