Rhododendron - alppiruusu 'P. J. Mezitt'

'P. J. Mezitt' -alppiruusun nimellä on myynnissä lukuisa määrä eri klooneja, jotka poikkeavat jonkin verran toisistaan kukkien koon ja yläterälehden täplityksen suhteen. Sekaannus johtuu siitä, että risteytyksen tehnyt amerikkalainen taimistoviljelijä päästi myyntiin useita siementaimia ennen kuin hän nimesi joitakin parhaimmistaan. On olemassa vain yksi oikea 'P. J. Mezitt' -klooni, mutta kun ei varmuudella tiedetä, mitä markkinoilla myydään, niitä on alettu kutsua yhteisnimellä PJM tai PJM-ryhmä. Muita nimettyjä klooneja ovat mm. 'PJM Elite', 'PJM Regal' ja 'PJM Victor'.

'P. J. Mezitt' kukkii vaalean violetinpunaisin kukin aikaisin keväällä, Mustilassa toukokuun puolessavälissä. Aurinkoisella paikalla kukinta peittää koko pensaan. Aukeamassa olevat nuput voivat kuitenkin paleltua kevään pakkasöinä, jos kasvi on herännyt kevääseen liian aikaisin.

Syksyllä osa lehdistä saa hyvän ruskavärin ja putoaa. Oksien kärkiin jää jäljelle lehtiä, jotka pakkasten tullen muuttuvat mahonginruskeiksi. Kevään tullen lehtivihreä palaa takaisin kuolleilta näyttäneisiin lehtiin.

'P. J. Mezitt' kasvaa tuuheaksi, muodoltaan pyöreäksi, reilun metrin korkuiseksi pensaaksi vuosikymmenessä.

Suomenkielinen nimi
Alppiruusu
Heimo
Ericaceae
Suku
Rhododendron
Lajike
'P. J. Mezitt'
Koko
0,8–1,2 m.
Alkuperä
Karoliinanalppiruusun ja dahurianalppiruun välinen risteytys (R. minus var. minus Carolinianum-ryhmä x dauricum Sempervirens-ryhmä), risteyttäjä amerikkalainen taimistoviljelijä E.V. Mezitt ennen 1967.
Kuvaus
Tiheäkasvuinen pensas, joka kukkii runsain, vaalean violetinpunaisin kukin aikaisin keväällä toukokuussa.
Kasvupaikka
Aurinko–puolivarjo, vähä- tai keskiravinteinen, hapan, kostea. Kukkii paremmin aurinkoisella paikalla eikä ole herkkä kevätahavalle.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–III. Varhain keväällä nuput ja kukat saattavat paleltua yöpakkasissa.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
rhododendron_p_j_metzitt_kukinta_jsaarinen.jpg