Rhododendron - alppiruusu 'Ken Janeck'

'Ken Janeck' on yksi upeimmista ja kestävimmistä yakushimanum-lajikkeista. Rekisteriin se on kirjattu valintana yakushimanalppiruusun (R. degronianum subsp. yakushimanum) siementaimesta, mutta on esitetty epäily, että se olisikin risteytys nukka-alppiruusun (R. smirnowii) kanssa. Oli miten oli, 'Ken Janeck' on selkeästi talvenkestävämpi kuin useimmat yakushimanum-lajikkeet.

'Ken Janeckin' lehtien alapinnalla on paksu nukka ja tämä auttaa pensasta kestämään paremmin auringonpaistetta. Pensasta ei tulekaan istuttaa liikaan varjoon ja se pärjää ja kukkii hyvin jopa täysin aurinkoisella paikalla, jos vain saa juurilleen riittävästi kosteutta.

'Ken Janeckin' punaisista nupuista aukeaa vaaleanpunaiset kukat kesäkuun alussa, ja kukkkien väri muuttuu vähitellen valkoiseksi. Heinäkuussa 'Ken Janeck' peittyy nukkapintaisiin uusiin versoihin. Se on kuin toinen kukinta, jota saa ihastella.

'Ken Janeck' on hidaskasvuinen ja se saavuttaa vajaan metrin korkeuden 10 vuodessa, mutta voi aikaa myöten kasvaa jopa 1,5 metrin korkuiseksi. Mustilassa 'Ken Janeck' on kymmenvuotiaanakin alle puolimetrinen, joten se pysyy talvet lumisuojassa. Kukinta on lajikkeen maineen veroinen. 

Suomenkielinen nimi
Alppiruusu
Heimo
Ericaceae
Suku
Rhododendron
Lajike
'Ken Janeck'
Koko
70 cm 10 vuodessa.
Alkuperä
Valinta R. degronianum subsp. yakushimanum -siementaimesta, Mr. & Mrs. K. Janeck, 1964. On epäilty, että perimässä olisi mukana nukka-alppiruusua, R. smirnowii.
Kuvaus
Erittäin tuuhea pallomainen pensas. Vaaleanpunaiset kukat peittävät pensaan kesäkuussa. Nukkapintaiset uudet versot ovat erityisen kauniit.
Kasvupaikka
Puolivarjo, vähä- tai keskiravinteinen, hapan, kostea, kukkii runsaammin puolivarjoisalla paikalla, sietää aurinkoa paremmin kuin monet muut alppiruusut.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–II (III).
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
rhododendron_ken_janeck_turunsaaristo_kristiantheqvist.jpg