Rhododendron - alppiruusu 'Hellikki'

'Hellikki' on pystykasvuinen ja pyöreälatvuksinen alppiruusu, jolla on kauniis tumma lehdistö ja loisteliaat kukat. Se on punakukkaisen Seidel-risteymän avopölytteinen jälkeläinen, ja lehtien olemuksesta voi päätellä lajikkeessa olevan vahvana nukka-alppiruusun (R. smirnowii) perimää. 'Hellikin' uudet versot ovat pehmeän, valkoisen nukan peittämät, ja lehtien alapintaa peittää huopamainen, kellertävänharmaa nukka eli indumentti. Voimakkaan purppuranpunaiset kukat avautuvat kukintaan kesäkuun puoleenväliin mennessä.

'Hellikki' on osoittautunut jonkin verran vaateliaaksi kasvatettavaksi etenkin avoimemmilla paikoilla. Se menestyykin paremmin lähes täydessä varjossa, ja kykenee varjostuksesta huolimatta kukkimaan kohtuullisen hyvin. Pensas kasvaa reilun metrin korkuiseksi kymmenessä vuodessa. Mustilan alppiruusulaaksoon 2000-luvun alussa istutetut 'Hellikki'-pensaat ovat menestyneet varsin hyvin ja kukkivat runsaasti.

Suomenkielinen nimi
Alppiruusu
Heimo
Ericaceae
Suku
Rhododendron
Lajike
'Hellikki'
Koko
1,5–2 m.
Alkuperä
Alppiruusujen ja atsaleojen jalostusohjelmat, Helsingin yliopisto yhteistyössä Mustilan Arboretumin kanssa 1973–2000. Ohjelmien johtajana toimi P. M. A. Tigerstedt. Lajikkeen risteyttäjä: Marjatta Uosukainen (1974).
Kuvaus
Pystykasvuinen, pyöreälatvuksinen alppiruusu, jolla on purppuranpunaiset kukat.
Kasvupaikka
Puolivarjo–varjo, vähä- tai keskiravinteinen, hapan, kostea. Viihtyy paremmin varjossa.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–III.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
rhododendron_hellikki_turunsaaristo_kristiantheqvist.jpg