Rhododendron - alppiruusu 'Elviira'

'Elviira' on matalakasvuinen, punakukkainen alppiruusulajike. Se on risteytetty Arboretum Mustilassa. Emona on ollut mustilanalppiruusu (R. brachycarpum var. tigerstedtii) ja pölyttäjänä punakukkainen, maanmyötäinen lamoalppiruusun (Rhododendron forrestii var. repens) risteymä. 'Elviira' kukkii toukokuun puolivälissä kirsikanpunaisin kukin. Se kasvaa noin 60 cm korkuiseksi 10 vuodessa.

Lajike on osoittautunut melko hankalaksi kasvatettavaksi ja se saa helposti vaurioita keväällä etenkin liian avoimella kasvupaikalla. Parhaiten se viihtyy runsaslumisilla alueilla, paksun hangen suojissa jopa Pohjois-Suomessa.

Mustilassakin 'Elviira' on todettu kasvupaikan suhteen hyvin vaateliaaksi. Pohjoisrinteellä sukuhautojen lähistöllä paikalla, jossa talvella on varjoa ja runsaasti lunta, kesäisin tasaisesti kosteutta ja runsaasti valoa, 'Elviira' on kehittynyt upean tuuheaksi ja runsaskukkaiseksi pensaaksi. Alppiruusulaakson nuoremmissa istutuksissa se on menestynyt selvästi heikommin.

Suomenkielinen nimi
Alppiruusu
Heimo
Ericaceae
Suku
Rhododendron
Lajike
'Elviira'
Koko
60 cm.
Alkuperä
Alppiruusujen ja atsaleojen jalostusohjelmat, Helsingin yliopisto yhteistyössä Mustilan Arboretumin kanssa 1973–2000. Ohjelmien johtajana toimi P. M .A. Tigerstedt. Lajikkeen risteyttäjä: Marjatta Uosukainen (1974).
Kuvaus
Erittäin matalakasvuinen, punakukkainen alppiruusulajike.
Kasvupaikka
Puolivarjo–varjo, vähä- tai keskiravinteinen, hapan, kostea, kukkii runsaammin puolivarjoisalla paikalla kuin varjossa.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–III (IV–VI), hyötyy runsaasta lumipeitteestä.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
Rhododendron Elviira