Osmunda regalis - kuningassaniainen

Suotuisissa oloissa kuningassaniainen kasvaa kuningaskokoon. Suomen luonnonvaraisista saniaisista voi vanha hiirenporrasmätäs (Athyrium filix-femina) kasvattaa toista metriä korkean lehdistön, mutta jää sillä hopeasijalle.

Kuningassaniaisen steriileistä lehdistä saa hernekasvimaisen vaikutelman, mutta vaikutelma häviää pian, kun huomaa lehtiä, joissa on kukkaröyhyä muistuttava itiöpesäke. Siksi kuningassaniaisen englanninkielinen nimi on Flowering Fern eli kukkiva saniainen. Vihreät itiöpesäkeryhmät muuttuvat vihreistä ruskeiksi syksyyn mennessä. Syvässä varjossa itiöpesäkkeellisiä lehtiä muodostuu vähemmän. Kuningassaniainen leviää maavarren avulla ja itiöistä.

Luonnonvaraisena kuningassaniainen on harvinaistunut, kun sille sopivia kasvupaikkoja on otettu viljelykäyttöön. Koska sen levinneisyysalue ulottuu Etelä-Ruotsiin, voisi sen odottaa menestyvän suotuisilla paikoilla myös meillä. Sitä näkee kuitenkin hyvin harvoin. Mustilassa voi Alppiruusulaaksoa jakavan ojan varressa käydä tarkistamassa, miltä näyttää hyvin menestyvä kuningassaniainen.

Suomenkielinen nimi
Kuningassaniainen
Heimo
Osmundaceae
Suku
Osmunda
Laji
regalis
Koko
100–200 cm.
Kotipaikka
Luonnonvarainen Euroopassa Etelä-Ruotsiin asti sekä Afrikassa ja Aasiassa.
Kuvaus
Kookas, pystykasvuinen saniainen, jolla erillinen itiöpesäkeosa lehtien kärjissä.
Kasvupaikka
Puolivarjo–varjo, keski- tai runsasravinteinen, tuore, multava maa.
Menestyminen
Menestyy suojaisilla kasvupaikoilla Etelä-Suomessa.
Ryhmittely
Perennat