Corydalis cava - etelänkiurunkannus

Kiurunkannusten suuresta suvusta kasvaa Suomessa luonnonvaraisena pysty- ja hentokiurunkannusta (C. solida, C. intermedia). Etelänkiurunkannus on siro keskieurooppalainen laji, jolla on violetinpunaiset tai joskus valkoiset kukat. Selvin ero kotimaiseen pystykiurunkannukseen löytyy maan alta. Kiurunkannukset ovat mukulakasveja ja etelänkiurunkannuksen mukula on ontto (cava = ontto, kovera).

Luonnossa etelänkiurunkannus leviää siemenistä, joita muurahaiset ravintolisäkkeen takia kanniskelevat. Itämisen jälkeen kehittyvä mukula kerää ravintovarastoa nelisen vuotta ja samalla mukulan keskustasta tulee ontto. Mukulan vanhetessa tyviosa maatuu pois ja mukulasta muodostuu kovera, muodoltaan pyöreänsoikea tai jonkun verran kartiomainen.

Mustilassa etelänkiurunkannus kukkii keväällä Terassilla sekä violettina että valkoisena. Kasvin lehdet pysyvät vihreinä ja yhteyttävinä vielä siementen valmistuttua. Näin se kerää vararavintoa seuraavaa kukintaa varten. Jotta lehdet eivät kuivuisi liian nopeasti, kannattaa etelänkiurunkannus istuttaa varjoon. Joka tapauksessa se keskikesään mennessä on täysin häipynyt näkyvistä.

Suomenkielinen nimi
Etelänkiurunkannus
Heimo
Fumariaceae
Suku
Corydalis
Laji
cava
Koko
10–20 cm perenna.
Kotipaikka
Keski-Euroopan lehtimetsät, pohjoisessa levinneisyysalue ulottuu Etelä-Ruotsiin.
Kuvaus
Keväällä kukkiva mukulakasvi, kukinnossa 10–15 violetinpunaista tai joskus valkoista kukkaa, harmaanvihreät, liuskaiset lehdet.
Kasvupaikka
Puolivarjo, tuore, keskiravinteinen, humuspitoinen maa.
Menestyminen
Mustilassa talvehtinut ja levinnyt erinomaisesti.
Ryhmittely
Perennat
corydalis_cava_kukinta.jpg
Location