Asplenium scolopendrium - hirvenkieli

Hirvenkieli on saniainen, joka kuuluu raunioisten (Asplenium) sukuun. Suomessa kasvaa luonnonvaraisena viisi eri raunioislajia, mutta hirvenkieli on kotoisin Keski- ja Etelä-Euroopasta. Hirvenkielellä on komeat, kiiltävän vihreät, kapeat ja aaltoreunaiset lehdet, joiden muodon mukaan se onkin saanut suomenkielisen nimensä.

Viihtyessään kosteassa, hyvämultaisessa kasvupaikassa hidaskasvuinen hirvenkieli voi muodostaa komeita ruusukkeita. Se kasvaa myös kallionkoloissa, mutta jää silloin pienemmäksi. Mustilan hirvenkielet kasvavat kosteilla ojanpenkoilla.

Hirvenkieli voikin olla monelle tutumpi huonekasvina, sillä Suomessa sitä ei kovin yleisesti kasvateta puutarhoissa. Viktoriaanisessa Britanniassa saniaiset olivat suosittuja puutarhakasveja ja niille rakennettiin jopa omia saniaishuoneita (fernery).

Hirvenkieli on vanha lääkeyrtti, josta on mainintoja jo 1400-luvulta. Tieteellinen nimi Asplenium tulee kreikan sanoista "ilman pernaa". Hirvenkieliuutetta onkin käytetty pernan tukosten ehkäisyyn, koska itiöpesäkkeiden muodon katsottiin muistuttavan pernaa.

Suomenkielinen nimi
Hirvenkieli
Heimo
Aspleniaceae
Suku
Asplenium
Laji
scolopendrium
Koko
10–60 cm.
Kotipaikka
Keski- ja Etelä-Eurooppa, Pohjoismaissa sitä kasvaa mm. Gotlannissa ja Norjassa Atlantin puoleisella rannikolla.
Kuvaus
Saniaiskasvi. Lehdet kiiltävän vihreät, kielimäiset, aaltoreunaiset, 10–60 cm pitkät ja 3–6 cm leveät. Lehtien alapinnalla poikittaisia itiöpesäkkeitä, kasvutapa ruusukemainen.
Kasvupaikka
Puolivarjo–varjo, hieman emäksinen lehtimulta, tuore–kostea, mutta ei talvimärkyyttä. Voi kasvattaa kallionkolossa tai kivimuurin raossa, mutta jää silloin pienemmäksi.
Menestyminen
Vähän kasvatuskokemuksia. Luultavasti arka ilman kunnollista lumisuojaa.
Ryhmittely
Perennat