Aconogonon × fennicum - suomenröyhytatar

Voimakaskasvuinen suomenröyhytatar on suomalainen perinnekasvi, jota näkee paitsi vanhoilla pihoilla myös karkulaisena tienvarsilla ja joutomailla. Suomenröyhytatarta on meillä kutsuttu myös suomentattareksi tai syystattareksi. Sen alkuperää ei tarkkaan tiedetä. Luultavasti se on alunperin Venäjällä syntynyt alppi- ja laavaröyhytattaren risteymä (A. alpinum × A. weyrichii).

Suomenröyhytattaren kasvutapa on pensasmainen. Se on hyvin elinvoimainen perenna, joka leviää voimakkaasti ja kasvaa sopivalla kasvupaikalla kesän mittaan miltei parimetriseksi. Sitä voidaankin käyttää näkösuojakasvina koristepensaiden sijaan paikoilla, joissa puuvartiset suojapensaat murtuisivat lumikuorman alle. Syksyllä suomenröyhytattaren lehdistö värjäytyy kauniin punaiseksi etenkin aurinkoisilla paikoilla.

Suomenröyhytatarta kasvaa Mustilan Pähkinärinteessä valoisalla, rehevällä metsänaukiolla vanhana, hyvin menestyvänä, pienenä kasvustona.

Suomenkielinen nimi
Suomenröyhytatar
Heimo
Polygonaceae
Suku
Aconogonon
Laji
× fennicum
Koko
1–1,8 m.
Alkuperä
Ilmeisesti puutarharisteymä A. alpinum × weyrichii.
Kuvaus
Perenna. Pensasmainen kasvutapa. Kukkii heinä–elokuussa kellanvalkoisin, monikukkaisin ja pahanhajuisin röyhykukinnoin. Syysväri punertava.
Kasvupaikka
Aurinko–varjo, kuivahko–tuore, keskiravinteinen.
Menestyminen
Perennana selviytyy myös pohjoisessa.
Ryhmittely
Perennat
Location