Clintonia umbellulata - sarjaklintonia

Sarjaklintonian lehtien muoto tuo mieleen kielon (Convallaria majalis), mutta lehtiä on useampia kuin kielolla ja ne muodostavat ryhdikkään ruusukkeen kuin kotimainen karhunlaukkamme (Allium ursinum). Karhunlaukkaa muistuttaa myös kesäkuussa lehtien keskeltä nouseva sarjakukinto, jossa on 5–30 valkoista kukkaa. Erikoisinta klintoniassa ovat marjat, jotka kypsinä ovat loistavan sinisiä. Marjat ovat myrkyllisiä, mutta lehdet sen sijaan syötäviä. Oikea keräysaika on silloin kun ne vielä ovat kiertyneenä tötterölle. Nuorien lehtien sanotaan maistuvan kurkulle.

Viisilajinen Clintonia-suku on saanut nimensä 1700–1800-lukujen vaihteessa eläneen New Yorkin kuvernöörin DeWitt Clintonin mukaan. Tästä on kyllä joku mielensä pahoittanut, että poliitikkoa näin on kunnioitettu. Tiettävästi kuvernööri oli kuitenkin luontoharrastaja.

Suomenkielinen nimi
Sarjaklintonia
Heimo
Liliaceae
Suku
Clintonia
Laji
umbellulata
Koko
Lehdet 10–25 cm, kukkavanat 15–40 cm.
Kotipaikka
Pohjois-Amerikan kaakkoisosan vuoristometsissä 200–1000 m mpy, rinteillä, rotkoissa.
Kuvaus
Silposuonisia, kiiltäviä lehtiä 3–4, lehtien reunoissa ripsimäinen karvoitus. Lehtien keskeltä lähtevät kukkavanat nousevat lehtien yläpuolelle, kukkavanassa valkoinen sarjakukinto, siniset marjat.
Kasvupaikka
Kasvaa syvässäkin varjossa, tuoreella, lievästi happamalla metsämaalla.
Menestyminen
Suomessa vähän kasvatettu, Mustilassa viihtynyt vuosikymmeniä.
Ryhmittely
Perennat
clintonia_umbellulata_kristiantheqvist.jpg
clintonia_umbellulata_yleiskuva.jpg
Location