Luontainen levinneisyys
Japaninlehtikuusi on kotoisin hyvin suppealta alueelta Japanin pääsaarelta Honshulta. Siellä sitä kasvaa vuoristojen keski- ja lakiosissa pieninä metsiköinä.
Lajikuvaus
Tämä lehtikuusilaji poikkeaa muista lehtikuusista kauniilla osillaan. Se kasvaa luontaisesti hyvinkin 30-metriseksi puuksi. Meillä varttuneet, sadan vuoden yksinäisyyttä tavoittelevat puut ovat yltäneet samaan pituuteen. Tämä laji on hyvin koristeellinen. Oksat ovat paksuja ja pitkähköjä, neulanen pitkä ja sinivihreän härmeinen. Kävyt ovat erittäin kauniita jo alkukesällä kehittyessään. Niissä on taakäänteinen käpysuomu, joka tekee kävystä ruusukemaisen. Käpyjä muodostuu erittäin runsaasti. Tämä laji saa viimeisenä lehtikuusena syysvärin, joka on kirkkaankeltainen lehtikuusien tapaan.
Menestyminen sekä viljely meillä ja muualla
Japaninlehtikuusta on viljelty meillä lähes sadan vuoden ajan ja se on eteläisessä Suomessa menestynyt hyvin. Sitä on viljelty meillä suhteellisen harvoin. Japaninlehtikuusi on nuorena erittäin hallanarka ja paleltuu lähes säännönmukaisesti. Lopulta se muuttuu kestäväksi ja sitä voidaan viljellä I-II-vyöhykkeillä. Maailmalla se on kenties kaikkein eniten viljelty lehtikuusilaji.
Käyttö
Japaninlehtikuusi soveltuu käytettäväksi pienissä ryhmissä tai vielä paremmin yksittäispuuna avoimella paikalla, jolloin sen kauneus pääsee kunnolla esille.
Kasvupaikkavaatimukset
Japaninlehtikuusi on hyvin vaatelias maan viljavuuden ja kosteuden suhteen. Sille kelpaa vain paras syvämultainen, ravinteikas, mutta läpäisevä maa. Valoisuuden suhteen se on myös hyvin vaatelias lehtikuusien tapaan ja vaatii koko elinkaarensa ajan runsaasti valoa.
Lisäys ja taimikasvatus
Lehtikuusia lisätään siemenestä. Esikäsittelyä ei välttämättä tarvita, mutta 15-30 päivän kylmäkäsittely varmistaa kylvöksen tasaisen itämisen. Siemen voidaan kylvää myöhään syksyllä ulos ja peittää ohuesti hiekalla tai kylvö voidaan jättää aikaiseen kevääseen. Taimet koulitaan havupuille käytettäviin kennoihin tai potteihin ja kasvatetaan niissä 2 vuotta. Tämän jälkeen ne siirretään peltoon. Hyvin nopeakasvuinen japaninlehtikuusi voidaan istuttaa lopulliselle paikalleen 2 vuoden peltokasvatuksen jälkeen. Taimet paleltuvat yleensä sekä kennoissa että vielä pellossakin, vaikka kasvupaikka olisi suojaisa. Kaikenkaikkiaan kasvatus on kuitenkin hyvin helppoa.