Ulsike 1995: 83. Rhododendron schlippenbachii - kuningasatsalea

Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.

koe-erän tunnus: K09-95-006

alkuperä: Vladivostok, Venäjä

Kuningasatsalea on kotoisin Korean pohjoisosista ja Kiinasta. Se löydettiin noin 100 vuotta sitten ja saavutti heti suuren suosion ympäri maailman. 

Kuningasatsalea on yksi kaikkein kauneimmista atsalealajeista. Se on noin metrin korkuinen pensas, joka kukkii lehtien puhkeamisen aikaan. Kukat ovat tuoksuvia ja ruusunpunaisia.

Kuningasatsaleaa on viljelty meillä yllättävän vähän. Sitä pidetään verrattain arkana lajina, mutta eräät hyvin menestyneet yksilöt antavat toiveita lajin menestymisestä myös II-vyöhykkeellä. Kuningasatsalea viihtyy valoisilla kasvupaikoilla ja sietää hyvin kuivuutta. Se ei tarvitse menestyäkseen hapanta kasvualustaa, kuten useat muut Rhododendron-lajit, vaan viihtyy jopa kalkkipitoisella kasvualustalla.

Kuningasatsalean siemen itää ilman esikäsittelyä. Siementä ei peitetä. Kylvös on pidettävä kosteana, jotta pienenpienet taimet eivät kuivu.

Suku
Rhododendron
Laji
schlippenbachii
Ulsike
1995